گوگل به یک موتور پاسخگو تبدیل شده است

موتورهای جستجو در ابتدا با یک هدف مشخص طراحی شدند؛ ارایه بهترین نتایج براساس جستجوی کاربر. به عبارت دیگر یک قرارداد نانوشته میان مدیران سایت ها و موتورهای جستجو وجود دارد، سایت ها محتوای ارزشمند تولید میکنند و موتورهای جستجو برای آنها بازدیدکننده میفرستند.

گوگل توانست با بهبود الگوریتم خود سهم بزرگی از جستجوهای روزانه را به خود اختصاص دهد و با ضعف رقبای خود مانند yahoo و msn جایگاه خود را تثبیت کرد. قدرت گوگل به حدی افزایش یافت که حتی قرارداد نانوشته خود با وب سایت ها را زیرپا گذاشت.

در طول 6 سال گذشته گوگل تلاش کرده است تا از یک موتور جستجو به یک موتور پاسخگو تبدیل شود. در بسیاری موارد بدون آنکه کاربر را به یک سایت دیگر ارجاع دهد پاسخ نهایی را در اختیار او قرار میدهد. آیا گوگل مدیران سایت ها را فراموش کرده و ارزشی برای تلاش شبانه روزی آنها قائل نیست؟

نمیتوان پاسخ قاطعی به این پرسش داد ولی چیزی که مشخص است تغییر قوانین بازی و تفکر در مدیریت گوگل است. بنظر میرسد گوگل کاربرانی که جستجو میکنند را مشتریان خود میداند و اولویت اصلی اش جلب رضایت آنهاست.

در ادامه تغییرات نتایج گوگل طی این 6 سال و بخش های مختلفی که به آن اضافه شده است را با هم مرور میکنیم.

1- Knowledge Graph

در سال ۲۰۱۲ گوگل مفهوم Knowledge Graph را معرفی کرد و به سرعت تعداد نمایش آن در نتایج جستجو را افزایش داد. این سیستم جدید پاسخ مرتبط با جستجوی کاربر را از سایت های معتبر و مورد اعتماد گوگل مانند Wikipedia و IMDB جمع آوری کرده و در همان صفحه نتایج جستجو به کاربر نمایش میدهد.

این کار دو پیامد مهم به همراه داشت. اول آنکه پاسخ بسیاری از سوالات کاربران در همان نتایج جستجو در دسترس بود و دوم اینکه تعداد لینک های زیادی در اختیار کاربران قرار میداد که همگی به سایت های تحت نظارت خود گوگل منتهی میشدند.

اخیرا گوگل قابلیت اشتراک گذاری را نیز به این بخش اضافه کرده است تا کاربران بتوانند نتایج به دست آمده را در شبکه های اجتماعی خود نیز به اشتراک بگذارند. با این کار عملا کاربران دیگر نیازی به ورود به سایت دیگر برای کسب اطلاعات ندارند و این یعنی کاهش بازدیدکننده از سایت.

استفاده از knowledge graph برای نمایش پاسخ کاربران

2- نمایش اطلاعات کاربردی و لحظه ای

در برخی جستجوها گوگل اطلاعات قابل اعتماد را از سایت های مرجع جمع آوری کرده و با طراحی اختصاصی خود به کاربر نمایش میدهد. این روش از نمایش نتایج را اصطلاحا Live results می نامد.

نمایش وضعیت آب و هوا، نتایج رویدادهای ورزشی و رویدادهای فرهنگی و هنری در حال برگزاری را میتوان نمونه هایی از live results در نتایج گوگل دانست. بعنوان مثال در تصویر زیر وضعیت آب و هوای تهران را جستجو کرده ایم.

نمایش وضعیت آب و هوا در گوگل

نمونه زیر نمایش نتیجه مسابقه منچستر و لیورپول است که روز گذشته برگزار شده. علاوه بر نمایش نتیجه نهایی و گل های زده دو تیم با انتخاب گزینه More About this game شما به صفحه اختصاصی این مسابقه در سایت گوگل ارجاع داده میشوید که اطلاعات تکمیلی از بازی، اخبار و حواشی آن در اختیار شما قرار میدهد. این کار عملا سهم سایت های ورزشی از علاقه مندان و دنبال کنندگان این اطلاعات را کاهش میدهد.

نمایش live results در جستجوی گوگل

جالب است بدانید این اطلاعات حتی برای بازی های داخلی لیگ برتر ایران و لیگ قهرمانان آسیا نیز موجود بوده و در نتایج جستجو نمایش داده میشود.

3- اسلایدر محتوایی یا Carousel

استفاده از carousel یا همان اسلایدر در نتایج گوگل موجب میشود تا اطلاعات نمایش داده شده بسیار بیشتر از حجم معمول صفحه اول گوگل باشد و در برخی موارد تعداد آنها به بیش از 30 عدد میرسد در حالیکه در حالت عادی نهایتا 10 نتیجه به کاربر نمایش داده میشود.

کاربرد این اسلایدرها بسیار متنوع بوده و بسته به موضوع جستجو شده طراحی کاملا متفاوتی نیز خواهد داشت.

اسلایدرها در موارد بسیاری مانند بازیکنان یک تیم، بازیگران یک فیلم، فیلم های مشابه، لیست آهنگ های یک خوانند، اخبار مرتبط با یک موضوع خاص، معرفی محصولات دیجیتالی و … نمایش داده میشوند.

تصویر زیر نمونه ای از نمایش اسلایدر هنگام جستجوی عبارت best laptops است. نکته جالب تر آن است که برای نمایش یک محصول در این بخش شما باید به گوگل هزینه پرداخت کنید و عملا کاربر به جای نتایج واقعی تبلیغات اینترنتی را مشاهده میکند. و به جای ورود به سایت های معتبر به شرکت های تبلیغ دهنده ارجاع داده میشود.

نمایش carousel در نتایج جستجو

تصویر زیر نمونه ای از نتایج گوگل هنگام جستجوی عبارت “بازیکنان تیم ملی ایران” است. همانطور که مشاهده میکنید طراحی صفحه اول گوگل به کلی تغییر کرده و این اسلایدر تمام عرض صفحه را به خود اختصاص داده است. با کلیک بر روی هریک از این بازیکنان مجدد صفحه نتایج گوگل باز میشود که اطلاعات تکمیلی بازیکن را از طریق knowledge graph به شما نمایش میدهد.

نمایش اطلاعات بازیکنان در صفحه جستجوی گوگل

4- پرسش و پاسخ و سوالات مشابه

مشکل اصلی استفاده از knowledge graph این است که در جستجوی عبارات طولانی کارایی لازم را نداشته و نمیتواند پاسخ نهایی را به کاربر ارایه دهد. برای افزایش رضایت کاربران، گوگل سوالات رایج و عبارات طولانی که تعداد جستجوی آنها زیاد است را شناسایی کرده و پاسخ مناسب را از یکی از سایت های موجود در نتایج به کاربر نمایش میدهد.

این کار شانس سایت شاخص شده را افزایش میدهد ولی در بیشتر موارد پاسخ کاربران در همین باکس کوچک ارایه شده و نیازی به ورود به این سایت نخواهند داشت. بررسی آماری نشان میدهد که تنها 5 درصد از کاربران بر روی این باکس کلیک میکنند و عملا 95 درصد کاربران از صفحه نتایج جستجو پاسخ خود را دریافت میکنند. این روش از نمایش نتایج اصطلاحا rich snippets نامیده میشود.

نمایش rich snippets در نتایج گوگل

یکی دیگر از بخش های اضافه شده به گوگل سوالات مشابه است. هنگامی که عبارتی طولانی یا یک سوال پر استفاده را در گوگل جستجو می کنید عباراتی مرتبط با آن به شما پیشنهاد میشود که پاسخ آنها بعضا در همان نتایج جستجو موجود است. تصویر زیر نمونه ای از نمایش سوالات مشابه است. نکنه جالبتر آنکه با کلیک بر روی هریک از این سوالات و مشاهده پاسخ سوالات دیگری به لیست اضافه میشود تا شما را به نتیجه نهایی برساند.

نمایش جستجوهای مرتبط در بخش people also ask

خوشبختانه این قابلیت هنوز به صورت کامل بر روی زبان فارسی راه اندازی نشده است و هنگام جستجوی عبارات فارسی به ندرت با این باکس مواجه میشویم.

5- نمایش نتایج محلی و نقشه گوگل

یکی از ویژگی های نسبتا جدید و البته بسیار کاربردی گوگل نمایش نتایج محلی براساس موقعیت مکانی کاربران است. در این باکس اطلاعات مراکز گردشگری، شرکت ها، پاساژها، رستوران ها و … بر روی نقشه به کاربر نمایش داده میشود و اطلاعات تکمیلی مانند امتیاز، هزینه خدمات، تصاویر اختصاصی، اطلاعات تماس، ساعت کاری، نظرات کاربران و … ارایه میگردد.

با نمایش این اطلاعات در نتایج گوگل کاربران دیگر نیازی به مراجعه مستقیم به سایت این مجموعه ها یا سایت های جامع برای مقایسه و معرفی آنها نداشته و اطلاعات مورد نیاز خود را از صفحه نتایج دریافت میکنند. این قابلیت در موبایل تاثیر بیشتری نیز داشته و عملا برای رسیدن به نتایج جستجو نیاز به اسکرول زیادی در صفحه خواهد بود.

تصویر زیر نمونه ای از نمایش نتایج جستجو برای رستوران ها در تهران را نمایش میدهد. همانطور که در تصویر مشخص است میتوان نتایج را براساس ساعت کاری و امتیازدهی کاربران فیلتر کرده و با استفاده از گزینه More Places انتخاب های بیشتری را مشاهده نمود.

نمایش local business در گوگل

زمانیکه شما مستقیما نام یک مرکز تجاری، رستوران، برند، شرکت یا حتی یک پارک را جستجو میکنید اطلاعات دقیقتری از آن دریافت خواهید کرد. اطلاعاتی که برای دریافت هر یک از آنها باید به یک سایت مجزا مراجعه کرده و خودتان آنها را تشخیص دهید. با این کار عملا کاربران نیازی به مراجعه به سایت خود مرکز یا سایت های نقد و بررسی نخواهند داشت.

اطلاعات دقیق یک مرکز محلی در نتایج گوگل

6- پرتال های تخصصی گوگل

گوگل به جمع آوری اطلاعات از سایت های اینترنتی و نمایش نتایج در صفحه اول گوگل بسنده نکرده و برای موضوعاتی خاص پرتال های تخصصی طراحی کرده است که با کلیک کاربر بر روی نتایج به یکی از آنها ارجاع داده شده و هیچ سایت جدیدی برای او باز نمیشود.

این پرتال ها در زمینه های مختلف مانند معرفی مراکز توریستی، بلیط هواپیما، رزرو هتل، جستجوی فرصت های شغلی، خدمات دهنده های محلی و … طراحی شده و در دسترس کاربران هستند.

به عنوان مثال اگر عبارت Isfahan Travel guide را جستجو کنید به یکی از این پرتال ها دسترسی خواهید داشت که نمایی مانند تصویر زیر دارد. این بخش شامل اطلاعاتی کامل از زمان مناسب برای سفر به اصفهان، مراکز گردشگری، ویدئوها و اطلاعات تکمیلی این شهر است. برای برخی از شهرهای مهم این اطلاعات حتی شامل هتل ها، رستوران ها و پروازهای آن نیز میشود.

نمایش google travel guide هنگام جستجو

اگر بعنوان نمونه عباراتی مانند tehran shiraz flight را جستجو کنید لیست شرکت های هواپیمایی و پروازهای موجود به شما نمایش داده میشود. این بخش ها هنوز برای زبان فارسی راه اندازی نشده است ولی برای صنعت توریسم که بیشتر درآمد آن از خارجیان است میتواند یک تهدید جدی محسوب شود. در مواردی حتی لینک خرید آنلاین پرواز و یا رزرو هتل نیز در اختیار کاربر قرار میگیرد که عملا موجب خروج شرکت های محلی از انتخاب های گردشگران خواهد شد.

لیست پروازها در نتایج جستجوی گوگل

7- نمونه های فراوان دیگر

پاسخ گویی گوگل به کاربران به همین جا ختم نمیشود و شما هنگام جستجوی عبارات مختلف با باکس های ویژه خبری، ویدئوها، جستجوی های مرتبط، نقد های تخصصی، اطلاعات تکمیلی و بسیاری موارد دیگر مواجه میشوید. حتی ابزارهایی مانند نرخ تبدیل واحدهای پولی، ترجمه آنلاین، ماشین حساب یا ابزارهایی از این دست را میتوان نمونه هایی از پاسخ گویی سریع گوگل به کاربران بدون نیاز به سایت های دیگر دانست.

چرا گوگل پاسخ کاربران را مستقیم میدهد؟

به احتمال زیاد اولین پاسخی که به ذهن شما میرسد “درآمد بیشتر” است. که البته پاسخ درستی خواهد بود. گوگل یک شرکت تجاری با هدف کسب درآمد است و مهمترین ابزار او برای این کار موتور جستجوی گوگل است.

البته در بسیاری موارد اطلاعات نمایش داده شده مستقیما برای گوگل درآمد زایی نمی کنند و هدف اصلی آنها ارائه سریع محتوا به کاربر است. اما همین بخش ها نیز موجب اعتماد بیشتر کاربران به گوگل و ایجاد وفاداری در آنها میشود، نتیجه این اعتماد و وفاداری افزایش ارزش تبلیغات و بخش های پولی در نتایج جستجو خواهد بود.

آیا پاسخ گویی مستقیم برای کاربران مناسب است؟

این رفتار گوگل در بسیاری موارد برای کاربران ارزشمند است. آنها میتوانند در سریع ترین زمان ممکن پاسخ سوالات خود را دریافت کرده و دیگر نیازی به نمایش سایت های مختلف با طراحی و استانداردهای متفاوت را ندارند.

اگر بتوانیم آدرس، موقعیت مکانی، تلفن تماس و ساعت کاری یک رستوران را به سرعت پیدا کنیم خیلی راحت تر خواهیم بود تا زمانیکه به صفحه تماس با ما در سایت رستوران مراجعه نماییم. علاوه براین شانس مقایسه مراکز و مطالعه نظرات مشتریان آنها را نیز داریم که به سختی میتوان آنها را از صفحات اینترنتی جمع آوری کرد.

در نقطه مقابل؛ با این سیستم جدید عملا حق انتخاب و مقایسه از کاربران گرفته شده و راحت طلبی آنها معمولا با تبلیغات پاسخ داده میشود. حال آنکه یک کالا یا خدمات تبلیغ شده لزوما بهترین انتخاب برای کاربر نخواهد بود. به عبارت دیگر میتوان گفت گوگل با این کار هزینه صرفه جویی در زمان را از شما گرفته است!

آیا این روش برای تجارت ها و سایت ها منصفانه است؟

اصلا مهم نیست! همانطور که در ابتدا اشاره کردیم مشتریان گوگل کاربرانی هستند که روزانه عبارات مختلفی را در آن جستجو میکنند و گوگل هیچ ارزشی برای تلاش، هزینه و انرژی صاحبان وب سایت ها قائل نیست. با این کار قرارداد نانوشته با سایت ها زیر پا گذاشته شده و وظیفه گوگل برای ارسال کاربران به سایت ها کمرنگ میشود.

اگر گوگل به جایگاه فعلی خود رسیده بخش بزرگی از آن را مدیون محتوای تولید شده توسط وب سایت ها بوده است. با کاهش ارتباط خود با آنها ممکن است منبع بزرگ اطلاعاتی خود برای پاسخ گویی به کاربران را از دست بدهد.

کاهش بازدیدکنندگان سایت ها و پاسخ گویی در نتایج جستجو موجب دلسردی و کم شدن انگیزه برای ادامه فعالیت های آنها میشود. با معیوب شدن این چرخه اطلاعات کاربردی برای کاربران تولید نشده و عملا هدف اصلی گوگل که رضایت کاربر است نیز خدشه دار خواهد شد.

بنظر میرسد گوگل نیازمند بازبینی اساسی در سیاست های خود در آینده ای نزدیک خواهد بود. چرا که هر شرکتی هرچقدر هم دست نیافتنی و بزرگ، ممکن است روزی در رقابت با یک رقیب تازه نفس بازند باشد. اتفاقی که در همین یک دهه اخیر برای کمپانی های بزرگی مانند یاهو و نوکیا رخ داد.

بنظر شما این تغییرات چه تاثیری بر آینده اینترنت و رفتار کاربران و وبمستران خواهد داشت؟ آیا گوگل همچنان مسیر خودبینی و خودخواهی را طی میکند و در این راه موفق خواهد بود؟

پاسخ‌گوی سوالات شما هستیم سوال شما توسط کارشناسان وبسیما پاسخ داده شده و از طریق پیامک اطلاع رسانی می‌شود
نام و نام خانوادگی نام و نام خانوادگی به فارسی
آدرس ایمیل sample@domain.com
تلفن همراه 09 XX XXX XXXX
متن نظر
ثبت دیدگاه
  • شهاب الدین قرائی
    29/04/2019

    با سلام
    احتراماً ضمن عرض تشکر از زحماتی که می کشید.
    به نظر بنده گوگل هیچ گاه بی گدار به آب نمی زند
    قطعا جمع آوری اطلاعات مفید از وب سایت ها و نمایش مستقیم آن ها برای کاربران حتی فقط در برخی مواقع به نفع گوگل و وب سایت ها نخواهد بود.
    همانطور که خودتان نیز فرمودید، ادامه این روند، رفته رفته باعث ایجاد دلسری در صاحبین وب سایت ها خواهد شد و به دنبال آن باعث ایجاد عدم انگیزه در تولید محتوای با کیفیت و حتی در برخی مواقع عدم انجام به روزرسانی آن ها و تولید محتوا و درج محتوا خواهد شد و به دنبال آن گوگل را نیز با مشکل در جمع آوری محتواهای خوب و حتی در کل محتواها مواجه خواهد کرد و قطعا گوگل نیز این موضوع را می داند و قطعا این روند را که به هر دلیلی در برخی مواقع انجام می دهد را ادامه نخواهد داد. حالا این که به چه دلیل در حال حاضر این روند در برخی مواقع توسط گوگل صورت می پذیرد سؤالیست که تنها خود گوگل پاسخ آن را می داند. پیش بینی بنده در این زمینه اینچنین است.
    لازم به ذکر است گوگل همیشه منطقی، قدرتمند و حرفه ای و غیر قابل پیش بینی بوده است.
    با تشکر و آرزوی موفقیت

    • وبسیما
      WEBSIMA
      05/05/2019

      سلام دوست عزیز
      دیدگاه شما بنظرم جالب و منطقی است. در حال حاضر که گوگل هر روز بخش هایی جدیدی را به صفحه جستجو اضافه میکند ولی باید منتظر باشیم تا ببینیم در آینده چه تغییراتی در صفحه نتایج جستجو ایجاد میشود.

      • شهاب الدین قرائی
        05/05/2019

        از لطف شما بسیار متشکرم.

  • هادی شجاعیان
    12/02/2019

    موضوعی که همیشه به دیگران گوشزد میکنم بحث قدرت گرفتن یک برند می باشد،متاسفانه فرهنگی که ما خیلی بهش توجه نمی کنیم.وقتی همه ما از مرورگر کروم استفاده می کنیم،وقتی همه ما فقط از دیجی کالا خرید کنیم قطعا فرصت رشد برای دیگران را از بین می بریم و این باعث میشه دیکتاتور به وجود بیاوریم در زمینه فناوری.باید ما به عنوان مصرف کننده بتوانیم توازن را تا حدودی برقرار کنیم و فرصت رشد بدهیم.چیزی که به همه ما ثابت شده نگرش بشر امروز می باشد در زمینه پول درآوردن به هیچ چیز جز پول بیشتر فکر نمیکنه،گوگل هم از این قاعده مستثنی نیست و هدف پول بیشتر می باشد اما توانسته تا الان نقش آدم خوبا را خوب بازی کنه.

  • احسان حاجی بابایی
    12/03/2018

    سلام، ممنون از مقاله و نقد دقیقتون.
    به نظر من گوگل داره به سمتی میره که تبدیل به یک وبسایت و شرکت بسیار بزرگتر و جامعتر با هدف خدمت به کاربران بشه و احتمالا در آینده تبدیل به غولی میشه که با بلعیدن سایت های دیگه و گرفتن اونها زیر مجموعه ی خودش بزرگ تر و قوی تر بشه…
    شرکت گوگل همونطور که شاید بدونید استارتاپ هایی رو که احتمال داره تبدیل به رقیب خودش بشن میخره و زیر مجموعه ی خودش میگیره تا تهدید رو رفع کنه. توی این رفتار هم به نظر من همین رویه رو پیش گرفته و می خواد وبسایت های قوی رو زیر مجموعه ی خودش بگیره.
    این رفتار گوگل به نظر من خیلی جالبه، گوگل translate از کاربرا درخواست مشارکت میکنه و بهشون امتیاز میده… انگار نه تنها توی شرکت میخواد یه تیم بزرگ از خلاق های باهوش داشته باشه بلکه میخواد توی تمام جهان خلاق های باهوش رو به دورکاری بگیره.

    • احسان حاجی بابایی
      12/03/2018

      احتمالا در آینده ی دور فقط یک وبسایت باقی بمونه، گوگل، و کاربران از تولید محتوای برای گوگل سود ببرند نه از تولید محتوا در سایت خودشون.

    • وبسیما
      WEBSIMA
      12/03/2018

      سلام دوست عزیز
      بله صحبت های شما کاملا درسته، البته نباید از شرکت های جدید و اتفاقات پیش بینی نشده هم غافل بود. فضای رقابت در اینترنت بسیار پیچیده ست و نمیشه مطمئن بود که گوگل همیشه قدرت اول باقی بمونه.

  • سیروان شیخی
    11/03/2018

    سلام. مقاله جامعی بود. در یک طرف حرف شما صحیح است که بازدید بعضی از وبسایت ها کم می شود ولی هدف اصلی گوگل ارایه نتایجی است که کاربر راضی باشد و سیاست گوگل از اول خوشنودی کاربر است نه مدیران وبسایت.

    • وبسیما
      WEBSIMA
      11/03/2018

      سلام دوست عزیز
      به این نکته که با این کار کاربران رضایت بیشتری خواهند داشت اشاره کردیم ولی آیا گوگل همیشه صداقت خود را در مقابل اعتماد این کاربران حفظ میکند؟ آیا سنجش درستی برای بررسی کیفیت تبلیغات نمایش داده شده به آنها وجود دارد؟

    • هادی شجاعیان
      12/02/2019

      قطعا گوگل همیشه به دنبال رضایت کاربران است اما آیا غیر از این است که مدیران وب سایت ها هم هدفی جز رضایت کابران ندارند،همانند همین وب سایت.
      گوگل تمام اعتبار خود را از وب سایت ها بدست آورده با انتشار مقالات خوبی که واسش زحمت کشیدن.همیشه یادمان باشد یاهو با اون عظمت به راحتی به زیر کشیده شد پس هر لحظه ممکنه وب سایت ها جلوی ربات های گوگل را بگیرن و به موتور جستجوی دیگری میل پیدا کنند.در مجموع قدرت همیشه به نوعی دیکتاتوری میاره فرقی نمی کنه گوگل باشی یا هر کس دیگر.گوگل به دنبال افزایش قدرت خود است به جای اینکارها میتواند قوانین سفت و سختری برای وب سایت ها بگذارد تا اطلاعات بهتر و دقیق تری به کاربران بدهد نه اینکه خودش اطلاعاتی که دیگران زحمت کشیدن را دسته بندی کند و به کاربر نمایش بدهد.

مشاهده همه