web3 چیست؟ آشنایی با جدیدترین نسل اینترنت جهان!
تصور کنید در دنیایی زندگی میکنیم که اینترنت تحت کنترل هیچ نهادی نیست و میتوانیم بدون دغدغه کنترل شدن، در فضای وب جستوجو کنیم. اینترنتی که با استفاده از هوش مصنوعی همه درخواستهای متنی، صوتی و تصویری شما را هوشمندانه درک کرده و مخاطب را در کمترین زمان به نتیجه دلخواه میرساند.
این موارد ویژگیهای web3 یا همان نسل سوم اینترنت جهان هستند. در این مقاله بهطور کامل بررسی میکنیم که web3 چیست و چه تاثیری در آینده صنعت اینترنت دارد. به شما قول میدهیم که پس از خواندن این مطلب با دنیای جدید وب و ویژگیهای آن آشنا خواهید شد.
Web3؛ نسل جدید اینترنت بر پایه بلاکچین
شاید کمی عجیب باشد؛ اما نام Web3 با دنیای بلاکچین و ارزهای دیجیتال گره خورده است! عبارت وب 3 یا همان اینترنت نسل سوم، برای اولین بار در سال 2014 میلادی توسط گوین وود (یکی از بنیانگذاران اتریوم) معرفی شد. این نسل از اینترنت با هدف حذف واسطههای بزرگ در فضای اینترنت و غیرمتمرکز کردن آن توسعه یافته است. در نسل جدید نت، همه سیستمها، اطلاعات و برنامهها در یک شبکه غیرمتمرکز بر پایه بلاکچین به یکدیگر متصل میشوند.
Web3 از تکنولوژیهای جدیدی مانند تعاملات همتابههمتا، نرمافزارهای متنباز، واقعیت مجازی و اینترنت اشیاء برای پردازش دادهها استفاده میکند. انتظار میرود که این اینترنت جدید با فناوریهای خاص خود، تاثیر شگرفی روی طراحی تجربه کاربری (User Experience) همه کاربران اینترنت بگذارد.
اینروزها نحوه تعامل کاربران با سایتها و اپلیکیشنها، تاثیر مهمی بر تجربه آنها از یک کسبوکار دارد. اگر تمایل دارید با این مفهوم بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم در فرصتی مناسب مقاله «ux چیست» را در وبلاگ وبسیما مطالعه کنید.
بررسی تفاوت Web3 با نسلهای قدیمیتر اینترنت
وب 3 از تکامل نسلهای قدیمیتر خود و ترکیب آنها با فناوریهایی مانند بلاکچین و هوش مصنوعی ایجاد شده است. وب 1 و سپس وب 2 نسلهای اول و دوم اینترنت هستند؛ تقریبا هر 10 سال یکبار نسل جدیدی از دنیای نت معرفی میشود و ارتباطات انسانی را دگرگون میکند. در این بخش برای اینکه بدانیم تفاوت Web1 و Web2 با Web3 چیست، سیر تکاملی اینترنت را بررسی میکنیم.
Web1؛ اینترنت نسل اول فقط برای وبگردی و مطالعه!
اولین نسل از اینترنت در دهه 1990 میلادی معرفی شد. معرفی شبکه Internet بهشکل عجیبی در کار همه صنایع و کسبوکار اثر گذاشت. کاربران این نسل میتوانستند برای خود وبسایت طراحی کنند و همچنین خالق یا خواننده محتوا در فضای وب باشند. در وب 1 تعاملی میان وبسایتها و کاربران وجود نداشت و اینترنت یک فضای Read-Only (صرفا برای مطالعه) محسوب میشد.
بااینحال، طراحی سایت برای کسبوکارها از همان زمان (دهه 90) رونق گرفت و باعث تحولی بزرگ در اقتصاد جوامع شد. امروزه نیز شرکتهای بزرگ و کوچک برای عقب نماندن از فضای رقابتی کار، نسبت به راهاندازی سایت برای کسبوکار خود اقدام میکنند.
اگر شما نیز بهدنبال طراحی یک کسبوکار اینترنتی هستید، پیشنهاد میکنیم که حتما وب 3 را نیز در نظر بگیرید و نیمنگاهی به آینده داشته باشید. اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید، به صفحه «مشاوره طراحی سایت» وبسیما سر بزنید.
Web2؛ نسل دوم اینترنت با امکانات بیشتر نسبت به وب 1
نسل امروزی اینترنت (Web2) از اواسط دهه 90 میلادی به جهانیان معرفی شد. اینترنتی که همین حالا از آن استفاده میکنید، همان نسل دوم نت محسوب میشود. با معرفی تکنولوژی وب 2 کاربران توانستند توسط تلفنهمراه، رایانه، تبلت و لپتاپ در فضای اینترنت محتوا تولید کرده و با یکدیگر تعامل برقرار کنند. شبکههای اجتماعی، مرورگرهای وب و مفاهیمی مانند سئو و بهینهسازی سایتها برای موتورهای جستوجو نیز در نسل دوم اینترنت بسیار مطرح شدند.
امروزه سئو جایگاه بسیار بالایی در دنیای نت و کسبوکارهای اینترنتی دارد. یک سایت بهینه و کاربرپسند در صدر نتایج گوگل قرار میگیرد و میتواند میزان فروش فروشگاههای آنلاین را نیز دگرگون کند. برای آشنایی بیشتر با مفهوم سئو در فروشگاههای آنلاین و آشنایی با خدمات وبسیما در این حوزه، پیشنهاد میکنیم به صفحه «سئو فروشگاه اینترنتی» وارد شوید. در ادامه مطلب بررسی خواهیم کرد که سیر تکامل web3 چیست.
وب 3؛ کاملترین نسل اینترنت با ویژگی تمرکززدایی
متمرکز بودن اینترنت در نسل دوم، کاربران را تحت نظارت غولهای فناوری جهان مانند گوگل، بتا و بسیاری از سازمانهای بزرگ دیگر قرار داد. Web3 پس از معرفی موضوع تمرکززدایی بعد از اختراع ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتریوم معرفی شد و هنوز هم در حال تکامل است.
نسل سوم اینترنت بهزودی در دنیا جاری میشود و کاربران میتوانند در فضای امن و بسیار هوشمند به تبادل اطلاعات و ارتباطات با یکدیگر بپردازند. مطمئنا در چند سال آینده شاهد تحولی بزرگ در صنعت اینترنت دنیا خواهیم بود.
ویژگیهای web3 چیست؟ از تمرکززدایی وب 3 تا افزایش امنیت
اکنون که متوجه شدید وب 3 چیست، بهتر است با ویژگیهای جدیدترین نسل اینترنت نیز آشنا شوید. خلق وب 3 بر مبنای فناوری بلاکچین باعث شده است تا اینترنت نسل سوم ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
- تمرکززدایی (مهمترین ویژگی)
- حذف واسطهها (دسترسی مستقیم به اینترنت)
- استفاده از هوش مصنوعی
- بهکارگیری وب فضایی (Spatial Web) با بهرهگیری از واقعیت مجازی (VR)
- افزایش امنیت و کاهش احتمال سرقت اطلاعات
با اجرای فناوری وب 3، مرورگرها از صفحه روزگار محو نمیشوند! کاربران همواره برای جستوجو در اینترنت به انواع مرورگرها نیاز خواهند داشت. اما مطمئنا تغییرهایی در نحوه طراحی این مرورگرها و حتی سایتهای کسبوکارهای مختلف ایجاد خواهد شد؛ بنابراین اگر شما نیز قصد راهاندازی سایت اینترنتی خود را دارید، بهتر است این کار را به یک تیم حرفهای و باتجربه بسپارید که از ویژگیهای نسل جدید نت آگاه باشد.
آشنایی با مزایا و کاربردهای آموزش web3
برای اینکه درک کاملتری از مفهوم وب 3 داشته باشیم، بهتر است با برخی از مزایا و کاربردهای آموزش نسل جدید اینترنت نیز آشنا شویم. این کاربردها عبارتاند از:
- در وب 3 کنترل اطلاعات کاربران برعهده خودشان خواهد بود.
- در نسل جدید اینترنت، وب قادر است کلمات کلیدی و نمادهای کاربران را درک کند و براساس آن تصمیم بگیرد.
- همه اطلاعات در این نسل رمزنگاری میشوند و امنیت بالایی دارند.
- Web3 هرگز بهدلایلی مانند قطعی سرور از دسترس خارج نخواهد شد.
- کاربران میتوانند با ساخت آواتار برای خود، یک هویت مجازی در دنیای نت داشته باشند.
- وب 3 در همه زمانها و مکانها در دسترس افراد قرار دارد.
باتوجهبه این اطلاعات، میتوان گفت که هدف و کاربرد اصلی معرفی وب 3، تسهیل، تسریع و افزایش امنیت کاربران در استفاده از اینترنت است. با آموزش وب 3 از همین حالا میتوانید خود را برای روزهای شکوفایی دنیای اینترنت آماده کنید.
آینده طراحی سایت در نسل اینترنت Web3 چگونه است؟
در فناوری وب 3 رایانهها مانند مغز انسان اطلاعات و دادهها را از طریق فناوری وب معنایی و پردازش زبانی درک میکنند. Web3 با استفاده از تکنولوژی ماشینلرنینگ (شاخهای از هوش مصنوعی) دقت نتایج جستوجو را دوچندان میکند؛ بنابراین فرآیند طراحی سایت و سئو در دوران اینترنت نسل سوم اهمیت قابلتوجهی خواهد داشت.
به همین دلیل، کاربران باید نکات مهم در طراحی کاربرپسند و تعاملی سایت را رعایت کنند. پیشنهاد میکنیم برای آگاهی از این مفهوم، در فرصتی مناسب مقاله «طراحی تعاملی چیست» را مطالعه کنید. پس از خواندن این مقاله نیز میتوانید سری به صفحه «نمونه سایت های طراحی شده» بزنید و آنچه را که خواندهاید، بهطور عملی در نمونهکارهای وبسیما مشاهده کنید.
طراحی سایت تعاملی و کاربردی؛ لازمه فعالیت در دنیای web3
در این مقاله بهطور کامل بررسی کردیم که web3 چیست و چه ویژگیها و کاربردهایی دارد. البته فناوری وب 3 هنوز ایرادهایی جزئی دارد و در حال توسعه و برنامهریزی است؛ اما مطمئنا پس از معرفی کامل و اجرای این تکنولوژی، کسبوکارهای اینترنتی نیز با تحولی عظیم مواجه میشوند.
شما باید از همین حالا با طراحی سایت کاربرپسند و تعاملی، خود را برای این تغییر بزرگ و ورود موفق به دنیای وب 3 آماده کنید. شما چه تصوری از آینده دنیای وب دارید؟ پیشنهاد میکنیم نظرها و پیشنهادهای ارزشمند خود را درباره فناوری وب 3 در قالب کامنت با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.