Mobile First Index چیست؟
در تمام طول سال ۲۰۱۷ گوگل تاکید میکرد که به زودی از الگوریتم Mobile First Index خود رونمایی خواهد کرد. آمارها حاکی از آن است که به طور متوسط ۵۵ درصد بازدیدکنندگان سایت ها از طریق موبایل وارد آنها میشوند و این درصد در حال رشد است.
در یک توضیح ساده میتوان گفت با معرفی الگوریتم Mobile First Index محتوایی که در موبایل نمایش داده میشود معیار تصمیم گیری گوگل برای جایگاه شما خواهد بود نه آنچه در نسخه دسکتاپ صفحه در دسترس است.
البته این رشد به این معنی نیست که نسخه دسکتاپ سایت و کاربرانی که از طریق لپ تاپ یا کامپیوتر شخصی جستجو میکنند بی ارزش هستند. هنوز هم ۴۴ درصد کاربران در این دسته قرار میگیرند. چیزی که در سئو ۲۰۱۸ تغییر خواهد کرد تمرکز بیشتر گوگل بر روی موبایل و تاثیر الگوریتم Mobile First Index بر رتبه بندی نتایج است.
معرفی الگوریتم Mobile First Index
قبل از اینکه به این پرسش مهم پاسخ دهیم اجازه دهید تا کمی بیشتر در مورد نحوه ایندکس صفحات توسط گوگل و تغییرات آن با الگوریتم جدید صحبت کنیم.
گوگل چطور صفحات سایت ما را ایندکس میکند؟
به طور معمول و طی سالهای گذشته گوگل محتوای صفحات شما را براساس نسخه دکستاپ و تجربه کاربر در آن بررسی میکرد و برای رتبه بندی سایت شما توجهی به محتوای قرار گرفته در نسخه موبایل نداشت. البته زمانیکه کاربر با موبایل خود جستجو میکند فاکتورهایی مانند سرعت سایت و ریسپانسیو بودن آن بر جایگاه شما تاثیرگذار هستند ولی محتوای صفحه براساس نسخه دسکتاپ ارزیابی میگردد.
در سال ۲۰۱۸ و با معرفی الگوریتم Mobile First Index گوگل رتبه بندی شما را براساس محتوای ارایه شده در نسخه موبایل ارزیابی میکند. تصویر زیر نمونه ای از نمایش محتوا در دو نسخه دسکتاپ و موبایل یک سایت است.
همانطور که در تصویر مشخص است محتوای ارایه شده در دو نسخه یکسان بوده و در نتیجه زمانیکه الگوریم اولویت دهی به نسخه موبایل فعال شود این سایت با تغییر یا افت رتبه مواجه نخواهد شد. مهمترین دلیل این اتفاق وجود طراحی ریسپانسیو در این سایت و نمایش صحیح محتوا در موبایل است.
در نقطه مقابل تصویر زیر یک سایت را نشان میدهد که محتوای متفاوتی در موبایل و دسکتاپ نمایش میدهد. این سایت برای نمایش نسخه موبایل خود از یک آدرس مشخص /mobi/ استفاده میکند که محتوا و ساختار کاملا متفاوتی با نسخه دسکتاپ آن دارد.
زمانیکه الگوریتم Mobile First اجرایی شود این سایت احتمالا با افت جایگاه مواجه خواهد شد زیرا در نسخه موبایل آن محتوای متنی حذف شده و تاثیر آن بر رتبه بندی سایت از دست خواهد رفت.
چه زمانی اولویت دهی به نسخه موبایل سایت اجرایی میشود؟
تاریخ و اطلاعات دقیقی از نهایی سازی این پروژه منتشر نشده است ولی Barry Schwartz اعلام کرده است که زمانی این الگوریتم اجرایی میشود که آنها مطمئن باشند تغییرات زیادی در نتایج جستجو ایجاد نخواهد کرد و تنها کیفیت رتبه بندی را بهبود خواهد دهد.
به عبارت دیگر گوگل در حال تست و بررسی مداوم الگوریتم Mobile First Index است و هر زمان که این الگوریتم به کارایی مورد نظر آنها برسد تاثیر آن بر تمام نتایج جستجو قابل مشاهده خواهد بود. بسیاری معتقدند که این الگوریتم در سال ۲۰۱۸ نهایی خواهد شد و مهمترین اتفاق در دنیای سئو و طراحی سایت در این سال خواهد بود.
توجه داشته باشید که معرفی این الگوریتم توسط گوگل یک اتفاق نگران کننده نیست و گوگل همچنان در مسیر بهبود نتایج جستجو و یافتن سایت های بهتر برای کاربران خود است. همانطور که خود گوگل اعلام کرده است معرفی الگوریتم Mobile First به شکلی انجام میشود که موجب تغییرات ناگهانی در رتبه بندی سایت ها نشود و به مرور زمان تاثیر خود بر رتبه بندی نتایج را نشان خواهد داد.
چیزی که میتواند برای شما نگران کننده باشد نداشتن یک سایت ریسپانسیو یا نسخه موبایل مناسب است که به طور حتم یک ضعف بزرگ در سال ۲۰۱۸ محسوب میشود.
۵ نکته کاربردی در آماده سازی سایت برای الگوریتم Mobile First Index
مهمترین مرجع برای بررسی فاکتورهای تاثیرگذار در رتبه بندی نتایج با الگوریتم جدید وبلاگ رسمی خود گوگل است. در این وبلاگ نکات مهمی برای موفقیت با الگوریتم جدید معرفی شده است که به برخی از آنها اشاره میکینم.
1- ساختار صفحات و کدهای موبایل و دسکتاپ همسان باشد
- مطمئن شوید که نسخه موبایل سایت شما دقیقا همان محتوایی را ارایه میکند که در سایت اصلی قابل نمایش است. متن، تصویر و ویدیو که در محتوای صفحه قرار گرفته باید از طریق موبایل نیز برای کاربر در دسترس باشد.
- نشانه گذاری های استاندارد یا همان Schema باید در هر دو نسخه از سایت شما موجود باشند و اگر آدرس دهی مجزایی برای نسخه موبایل خود دارید باید این نشانه گذاری ها در آن نیز موجود باشد.
- اطلاعات Meta شامل عنوان و توضیحات صفحات باید در هر دو نسخه کاملا یکسان و موجود باشد.
- سایت هایی که محتوای موبایل خود را در آدرس مجزایی نمایش میدهند باید با استفاده از ویژگی های مانند rel=canonical و rel=alternate ارتباط این صفحات را به گوگل نمایش دهند.
- اگر محتوای صفحات شما در موبایل و دسکتاپ یکسان است نیازی به نگرانی نیست و شما مشکلی با رونمایی از الگوریتم Mobile First Index نخواهید داشت.
2- طراحی ریسپانسیو بهتر از داشتن نسخه موبایل است
یکی از نکات بسیار مهم در الگوریتم جدید آن است که سایت هایی که از طراحی ریسپانسیو بهره میبرند شانس بیشتری برای کسب جایگاه دارند. در مقابل سایت هایی که آدرس مجزایی برای نسخه موبایل خود دارند ممکن است با افت جایگاه در رتبه بندی نتایج مواجه شوند.
البته گوگل صراحتا اعلام نکرده است که داشتن یک آدرس مجزا برای نسخه موبایل موجب افت جایگاه یا جریمه سایت خواهد شد ولی شواهد نشان میدهد که مسیر درست برای آینده استفاده از طراحی سایت ریسپانسیو است. کلیه تغییرات و رهنمودهای گوگل در جهت پیشرفت سایت هایی است که نسخه ریسپانسیو مناسبی برای کاربران موبایل دارند.
3- محتوای قرار گرفته در تب ها و متون مخفی شده دیگر کم ارزش نیستند
یکی از فاکتورهای تاثیرگذار بر آنالیز محتوای صفحه و تعیین کلمه کلیدی آن استفاده از امکاناتی مانند Tab و Accordion در نمایش محتوا است. گوگل رسما اعلام کرده بود محتوایی که در صفحه نمایش داده نمیشود و برای نمایش آن نیاز به حرکتی از طرف کاربر است تاثیر کمتری بر ارزش محتوایی صفحه خواهد داشت.
به خوبی میدانیم که گوگل محتوای مخفی شده در صفحه را دست ندارد و همین موضوع میتواند بر جایگاه شما در نتایج تاثیر چشمگیری داشته باشد. ولی با معرفی الگوریتم Mobile First Index این مشکل به کلی برطرف میگردد و این بخش ها نیز بر تعیین ارزش محتوای صفحه شما تاثیرگذار خواهند بود.
مهمترین دلیل این تغییر استراتژی فضای کم در صفحه نمایش موبایل است که طراحان وبسایت را مجبور به استفاده از ابزارهای این چنین مانند تب و اسلایدر میکند. این تغییر یک اتفاق مثبت است زیرا به ما اجازه میدهد تجربه کاربری و سئو را همزمان در کنار هم داشته باشیم.
4- اگر سایت ما موبایل فرندلی نباشد چه اتفاقی خواهد افتاد؟
اگر هنوز سایت شما نسخه موبایل ندارد باید خودتان را سرزنش کنید. زیرا کاربران زیادی هستند که روزانه سایت شما را با موبایل باز میکنند و برای دسترسی به محتوا مشکلات زیادی خواهند داشت. نه تنها با معرفی الگوریتم Mobile First Index با افت رتبه و جایگاه مواجه خواهید شد بلکه نزدیک به ۵۵ درصد از کاربران را نادیده خواهید گرفت.
این اتفاق یک ضعف مهم برای سایت شما محسوب میشود و همین امروز باید به فکر طراحی وب سایت جدید یا بهبود نمایش سایت فعلی در موبایل و تبلت باشید.
5- تاثیر محتوای قرار گرفته در سایدبار و فوتر کم میشود
در بسیاری از سایت ها بخش هایی که مستقیما به محتوای صفحه مربوط نیستند در نسخه موبایل نمایش داده نمیشوند. به عنوان مثال در سایت های خبری نمایش آخرین اخبار یا پربازدیدترین ها در سایدبار صفحات مرسوم است ولی زمانیکه نسخه موبایل آنها را بررسی میکنیم چنین بخش هایی در دسترس نیستند.
عملا گوگل با بررسی نسخه موبایل متوجه میشود که چه اطلاعاتی در صفحه مستقیما به همان صفحه مربوط هستند و چه بخش هایی از ارزش و اهمیت کمتری برخوردار هستند. این ویژگی جدید به شما کمک میکند تا محتوای اختصاصی هر صفحه را در دیدرس گوگل قرار دهید و به خوبی بخش های اضافی را در نسخه موبایل خود حذف کنید.
سخن پایانی
سئو در سال ۲۰۱۸ پیچیده تر و دشوارتر از گذشته خواهد بود و الگوریتم های گوگل به سطح بالاتری از درک صفحات و آنالیز محتوای آنها خواهند رسید.
در مسیر ارتقای الگوریتم های گوگل همواره سایت هایی که بر تولید محتوای ارزشمند و تجربه کاربری مناسب تاکید داشته اند با پیشرفت مواجه میشوند و سایت هایی که به دنبال روش های فریب گوگل با خرید بک لینک و ارایه محتوای کپی هستند جایگاه خود را از دست میدهند.
تجربه یا نظر خود را در مورد الگوریتم های جدید و مسیر انتخابی گوگل در بهبود نتایج با ما به اشتراک بگذارید. به نظر شما آیا این تغییرات مثبت هستند یا برای مدیران وب سایت ها مشکل آفرین خواهند بود؟
سلام ودرود فراوان به مجموعه وبسیما
یه سوالی که چند روزی میشه ذهن من رو مشغول کرده اینه که
ایا فاکتور هایی تاثیر گذار هستن در بهبود سئو که منوط به کد نویسی سایت یا ساختار کد نویسی سایت باشه هست.ممنون میشم در این راستا توضیحاتی رو بدهید یا اگر مقاله هست که منو رو ارجاع بدید تا اطلاع کاملتری بدست بیارم.
با احترام
سلام دوست عزیز
بله فاکتورهای بسیاری هستند که اصطلاحا به آنها سئو تکنیکال میگوییم. برای شروع میتوانید مقاله 5 نکته کلیدی در سئو تکنیکال را مطالعه کنید.
تاثیر این فاکتورها به قدری زیاد است که برای آموزش آنها یک کارگاه تخصصی با نام آموزش سئو تکنیکال تعریف کرده ایم. مطالعه محتوای این کارگاه نیز میتواند به درک اهمیت آن کمک کند.
سلام برای وردپرس افزونه هایی مثل amp ایا میتواند در سئو و افزایش رتبه تاثیر داشته باشد ؟ شما پیشنهاد میکنید از این افزونه ها استفاده کنیم یا خیر ؟
سلام دوست عزیز
این افزونه میتواند سیستم AMP سایت شما را فعال کند ولی به صورت مستقیم بر روی تعداد بازدید و جایگاه شما در نتایج گوگل تاثیر ندارد. با توجه به اینکه معمولا فضای تولید شده توسط این افزونه با فضای سایت اصلی تفاوت زیادی دارد پیشنهاد میکنیم نسخه موبایل سایت خود را تقویت کنید و از AMP استفاده نکنید.
سلام یعنی اگر سایت ریسپانسیو باشد و نسخه amp را فعال کنیم برای رتبه تاثیری ندارد؟
از نظر وبسیما طراحی ریسپانسیو کافی است ؟ یا منظور از تقویت نسخه موبایل چیز دیگری است ؟
با سلام
بله داشتن amp تضمینی بر کسب جایگاه بهتر در نتایج جستجو نیست. منظور ما دقیقا همان طراحی ریسپانسیو است که باید استانداردهای مربوط به سئو و تجربه کاربری در آن رعایت شده باشد.
سلام و عرض ادب
برای یکی از سایت های ما این پیغام در وبمستر تولز ظاهر شده است
به این قضیه مربوط هست آیا؟
Mobile-first indexing enabled for ***
July 3, 2018
To owner of ***
This means that you may see more traffic in your logs from Googlebot Smartphone. You may also see that snippets in Google Search results are now generated from the mobile version of your content.
Background: Mobile-first indexing means that Googlebot will now use the mobile version of your site for indexing and ranking, to better help our (primarily mobile) users find what they’re looking for. Google’s crawling, indexing, and ranking systems have historically used the desktop version of your site’s content, which can cause issues for mobile searchers when the desktop version differs from the mobile version. Our analysis indicates that the mobile and desktop versions of your site are comparable
سلام دوست عزیز
بله این پیام به شما اعلام میکند که از این به بعد سایت شما با الگوریتم Mobile First Index بررسی خواهد شد و عملا محتوای نمایش داده شده در نسخه موبایل معیار اصلی گوگل برای تعیین جایگاه شما خواهد بود.
این الگوریتم جدید به نظرم روی سایت های ایرانی تاثیر خواهد گذاشت چون تعداد زیادیشون نسخه موبایلی ندارن و توجهی نمی کنن اصلا بهش و با اجرایی شدنش دچار مشکلات زیادی خواهند شد .
بله دقیقا
بهتر است از همین الان به فکر نسخه موبایل و سرعت سایت هاشون باشند.
سلام
سوال بنده دقیقا مربوط به گزینه 5 میباشد: که درست متوجه نشدم
5- تاثیر محتوای قرار گرفته در سایدبار و فوتر کم میشود
قالب من 3 ستونه است در ستون های کناری مطالب تصادفی و دسته بندی ها قرار گرفته، خب برای موبایل مخفی کردم اگر قابل نمایش باشه خیلی آزار دهده میشه
نظر شما در این مورد چیه؟
سلام
درستش همینه که مخفی باشه چون اونها مستقیما به محتوای صفحه مربوط نیستند