آموزش سئو

مسیر یادگیری SEO از مبتدی تا پیشرفته

یادگیری سئو با درک مفاهیم اصلی آغاز شده و در فراگیری مهارت‌ها و تکنیک‌هایی شامل تحقیق کلمات کلیدی، استراتژی سئو، تولید محتوا، لینک سازی، سئو تکنیکال و کار با ابزارها به تکامل می‌رسد. با بیش از 12 سال تجربه بهترین مسیر برای آموزش SEO را برای شما طراحی کرده‌ایم.

  • +5000 دانشجو
  • +100 ساعت ویدیو
امین اسماعیلی

امین اسماعیلی

مدیر خلاقیت وبسیما؛ متخصص و مشاور سئو

سئو چیست؟

چرا سئو بر موفقیت یک کسب و کار تاثیرگذار است؟

یادگیری سئو فرآیندی دشوار و زمان‌بر است! ولی زمانیکه تاثیر آن را در رشد و رونق کسب و کار خود مشاهده می‌کنید متوجه خواهید شد که ارزش این همه انرژی و هزینه را داشته است. در شروع آموزش و به ویژه با استفاده از منابع رایگان شما با انبوهی از مفاهیم و نکات تخصصی روبرو می‌شوید که موجب سردرگمی و دلسردی از یادگیری می‌شود.

ولی نگران نباشید در این صفحه یک ساختار منظم و هدفمند را به شما معرفی می‌کنیم.

تعاریف بسیار زیادی برای مفهوم سئو ارائه شده است. شاید اولین و ساده ترین بیان این باشد که؛ SEO نسخه کوتاه شده ای از عبارت Search Engine Optimization است یعنی بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو.

ولی هدف اصلی سئو موتورهای جستجو نیستند بلکه رضایت کاربر است.

با ورود الگوریتم‌های جدید و تغییرات در رتبه‌بندی نتایج؛ تجربه کاربری به یک فاکتور مهم در سئو تبدیل شده است و گوگل تلاش می‌کند تا سایت‌هایی را در رتبه‌های بالا قرار دهد که محتوای آنها برای کاربران رضایت بخش است.

با نگاه مدرن‌تر می‌توان گفت؛ SEO مخفف عبارت Search Experience Optimization یا بهینه سازی تجربه جستجو است.

برای کسب موفقیت در سئو باید بیش از هر چیز به رضایت کاربر توجه کنیم. رضایت کاربر از محتوای شما به عوامل متعددی بستگی دارد. ادبیات شما، کیفیت محتوا و اطلاعات ارائه شده، نحوه نمایش و ارائه محتوا، سرعت سایت، نمایش صحیح در موبایل، پاسخ‌گویی به سوالات کاربران و بسیاری موارد دیگر بر رضایت کاربران تاثیر گذار هستند.

سئو چطور به  رشد کسب و کار شما کمک می‌کند؟

طی چند سال اخیر فرهنگ جستجو در میان تمام مردم دنیا رواج یافته و البته رونق استفاده از تلفن های همراه موجب شده تا دسترسی به اطلاعات نسبت به گذشته بسیار سریع و ساده باشد. در حال حاضر روزانه میلیاردها جستجو از طریق گوگل انجام می‌شود که بسیاری از آنها با هدف خرید کالا یا دسترسی به خدمات هستند.

اگر شما جایگاه مناسبی در نتایج جستجوی گوگل داشته باشید این کاربران به سایت شما وارد شده و اطلاعات تکمیلی از محصول یا خدمت شما دریافت می‌کنند. همین فرآیند ساده موجب می‌شود که ارتباط بیشتری با مردم داشته باشید و شانس خود را برای تبدیل آنها به مشتری افزایش دهید.

به عنوان مثال تصور کنید که فردی به دنبال خرید گوشی سامسونگ اس 23 باشد، اولین اقدام او احتمالا جستجوی همین عبارت در گوگل است. پس از جستجو لیستی از نتایج به کاربر نمایش داده می‌شود. سایت‌هایی که رتبه بالاتری در نتایج جستجو داشته باشند قاعدتا شانس بیشتری نیز برای ورود این فرد به سایت خود خواهند داشت.

چرا سئو سایت برای ما مهم است

 به طور متوسط 32 درصد کاربران دسکتاپ و 24 درصد کاربران موبایل بر روی رتبه یک گوگل کلیک می‌کنند

پس از ورود کاربر به سایت فرآیند تبدیل او به مشتری آغاز می‌شود. حال تصور کنید که کاربر با موبایل وارد سایت شما شده ولی صفحات شما نمایش مناسبی در موبایل ندارند. احتمالا از سایت خارج شده و گزینه دیگری را در گوگل انتخاب می‌کند. رفتار کاربران هنگام جستجو یکی از فاکتورهای مهم گوگل برای تعیین رضایت آنها از سایت شما خواهد بود.

در مجموع می‌توان گفت؛

هرچقدر شما جایگاه بهتری در نتایج جستجو داشته باشید کاربران بیشتری به سایت خود جذب خواهید کرد و هرچقدر که بستر مناسب تری برای آنها فراهم کرده باشید نرخ تبدیل به مشتری افزایش خواهد یافت.

اولین مفاهیمی که باید یاد بگیرید

آموزش سئو را از اینجا شروع کنید

بهترین کتاب‌ها برای آموزش سئو

منابع رایگان برای افراد مبتدی

آموزش رایگان سئو

تعادل میان زمان و میزان یادگیری

منابع متنوع و جذابی برای یادگیری سئو وجود دارد و خوشبختانه بیشتر آنها رایگان هستند. مثلا در سایت آکادمی وبسیما می‌توانید به 200 مقاله، 30 ساعت ویدیو و 20 کتاب به صورت کاملا رایگان دسترسی داشته باشید و دانش اولیه برای ورود به حوزه سئو را فرا بگیرید.

محتوای ارائه شده در اینستاگرام، یوتیوب و منابع فارسی و انگلیسی بسیار غنی هستند و حتی در حوزه‌های تخصصی و ابزارهای حرفه‌ای هم آموزش‌های کاربردی به شما عرضه می‌کنند ولی آموزش رایگان چند هزینه پنهان برای شما دارد که در ابتدای مسیر به آن توجهی نمی‌کنید.

واقعیت این است که همه ما در فضای وب به دنبال کسب درآمد هستیم، آموزش رایگان تنها یک مسئولیت اجتماعی نیست و هرکسی از ارائه این محتوا هدفی را دنبال می‌کند. این هدف می‌تواند بازاریابی یک دوره تخصصی، ارائه خدمات سئو، مشاوره حرفه‌ای یا حتی فروش یک ابزار باشد.

در نتیجه هیچ منبع کامل و بی‌نقصی محتوای خود را کاملا رایگان عرضه نمی‌کند. اگر تمرکز ما فقط بر چنین منابعی باشد با 3 چالش جدی روبرو خواهیم شد:

1- زمان زیادی از دست می‌دهیم

در عصری زندگی می‌کنیم که همه چیز به سرعت در حال تغییر است، در دنیای سئو این تغییرات سریعتر هم هستند. با جستجو در گوگل و مطالعه منابع رایگان ممکن است محتوایی را انتخاب کنیم که کارایی و معنای خود را از دست داده باشد و به دلیل اینکه هنوز قدرت تشخیص درست نداریم آن را به عنوان یک منبع معتبر بپذیریم.

زمانی که برای یادگیری یک تکنیک اشتباه صرف می‌کنیم در کنار فرصتی که برای یادگیری مجدد و فراموشی آموزش‌های قدیمی از دست می‌دهیم مهمترین هزینه‌هایی هستند که در ابتدای راه می‌پردازیم.

2- آموزش‌های اشتباه ما را فریب می‌دهند

بپذیریم که بخش زیادی از دانش سئو حاصل تجربه افراد و اجرای پروژه‌های مختلف است ولی همه به یک اندازه قدرت تحلیل شرایط و تبدیل آن به یک الگوی تکرارپذیر را ندارند. متاسفانه آموزش‌های متعددی در اینترنت وجود دارند که نتیجه برداشت شخصی یا حاصل یک اتفاق در پروژه‌ای خاص هستند ولی در قالب تکنیک و آموزش به صورت عمومی منتشر می‌شوند.

برای کسی که در ابتدای راه قرار دارد تشخیص آموزش اصولی با تجربه سطحی بسیار دشوار بوده و ممکن است دید اشتباهی نسبت به سئو و یادگیری آن به دست آورد.

3- ارتباط مفاهیم را درک نمی‌کنیم

یکی دیگر از مشکلات آموزش‌های رایگان این است که مفاهیم را به صورت پراکنده در اختیار ما قرار می‌دهند. مثلا یک استوری در اینستاگرام درباره گوگل دیسکاور می‌بینیم و فردا مقاله‌ای با موضوع نقشه سایت را مطالعه می‌کنیم. هردوی این مفاهیم در ذهن ما نقش بسته ولی ارتباط آنها را به درستی درک نمی‌کنیم.

در طول آموزش به یک حوزه (مثلا لینک سازی) علاقه‌مند می‌شویم و ساعت‌ها در موردش مطالعه و تحقیق می‌کنیم ولی سایر حوزه‌های سئو مثل تکنیکال و محتوا را به درستی یاد نمی‌گیریم.

حتی ممکن است همه حوزه‌های سئو را مورد توجه قرار داده باشیم و دید وسیع‌تری از آن کسب کنیم ولی متوجه نشویم که هرکدام از این مفاهیم و تکنیک‌ها در چه زمانی باید مورد استفاده قرار گیرد و چه تاثیری بر پیشرفت پروژه سئو ما خواهند داشت.

یادگیری جزیره‌ای موجب می‌شود که ارتباط معنایی، اولویت یادگیری و زمان مناسب برای استفاده از هر تکنیک را متوجه نشویم و در نهایت به یک عالمِ بی‌عمل تبدیل می‌شویم.

آموزش رایگان سئو دروغ جذابی‌ست که به راحتی آن را می‌پذیریم!

تفاوت دوره‌های تخصصی با آموزش‌های رایگان را می‌توانیم به جاده چالوس و اتوبان تهران شما تشبیه کنیم. درست است که در ابتدای اتوبان باید عوارض بپردازیم (هزینه کنیم) ولی در ازای آن مسیری هموار و بی‌خطر پیش روی ما قرار می‌گیرد و در زمان کوتاه‌تری به مقصد می‌رسیم. البته جاده چالوس هم جذابیت و زیبایی خودش را دارد البته همه این شانس را ندارند که سالم و به‌موقع به مقصد مورد نظر خود برسند!

برای یادگیری سئو آموزش رایگان بهتر است یا دوره تخصصی؟

مسیر درست برای یادگیری سئو چیست؟

ایجاد تعادل منطقی میان دانش و تجربه مهمترین کاری است که در طول یادگیری سئو باید انجام دهیم. در ادامه 5 مرحله اصلی در مسیر توسعه فردی و عمیق شدن در حوزه سئو را به شما معرفی می‌کنیم:

1- درک مفاهیم

در شروع یادگیری تمرکز ما باید روی شناخت مفاهیم و آشنایی با اصطلاحات باشد. بهتر است 1 تا 2 ماه زمان برای این مرحله صرف کنیم.

2- کسب تجربه

برای یادگیری بهتر باید فضایی برای آزمون و خطا داشته باشیم. راه‌اندازی یک سایت شخصی (موضوع‌ش مهم نیست) هزینه زیادی ندارد ولی فضای مناسبی برای کسب تجربه و پیاده‌سازی آموزش است. پیشنهاد می‌کنیم 2 تا 6 ماه زمان برای این مرحله صرف کنیم و در کنار یادگیری مداوم هر چه آموختید را اجرا کنیم.

3- یادگیری عمیق

در طول دو مرحله قبل با انبوهی از سوالات و ابهامات روبرو خواهیم شد، پیدا کردن جواب این سوالات و ایجاد ارتباط میان آنچه آموخته‌ایم ساده نیست و می‌تواند زمان زیادی را هدر دهد. بهتر است با شرکت در یک دوره آموزشی از دانش و تجربه افرادی که پیش از ما این مسیر را طی کردند بهره بگیریم. شرکت در یک دوره جامع و تکمیل دانش معمولا 2 تا 4 ماه زمان نیاز دارد.

4- پروژه واقعی

زمان آن رسیده که آموخته‌های خود را در پروژه واقعی پیاده‌سازی کنیم و از آن کسب درآمد داشته باشیم. استخدام در یک شرکت یا پذیرش پروژه به صورت فریلسنری ما را از فضای یادگیری به دنیای رقابت وارد می‌کند. هر روز با چالش‌های جدیدی روبرو خواهیم شد ولی تفاوت ما با نقطه شروع این است که روش صحیح جستجو را یاد گرفته‌ایم، منابع معتبر را می‌شناسیم و با یک جامعه متخصص شامل مدرس و سایر دانشجویان در ارتباط هستیم. در نتیجه پیدا کردن پاسخ درست کار سختی نیست. این مرحله پایانی ندارد و تا همیشه همراه ما خواهد بود.

5- تحلیل و تصمیم‌گیری

در سومین سال فعالیت حرفه‌ای به نقطه‌ای می‌رسیم که تجربه‌های متعدد و موفقیت و شکست‌های جذابی داشته‌ایم. از اینجا به بعد می‌توانیم با تحلیل تجربیات قبلی، تصمیم‌هایی بگیریم که پیش از آن نه خودمان انجامش داده‌ایم و نه در هیچ دوره‌ای تدریس شده است.

می‌آموزیم که دنیای سئو پیچیده‌تر از آن است که در یک ساختار و قالب مشخص بگنجد و برای موفقیت در آن علاوه بر دانش و تجربه باید خلاقیت و جسارت هم داشته باشیم.

یک نفس عمیق بکش! مسیر طولانی و دشواری در پیش داری.

اگر در تو روحیه مبارزه، یادگیری و تلاش زیاد هست قطعا از حضور در دنیای سئو لذت خواهی برد ولی اگر به دنبال یک زندگی آرام و کم هیجان هستی همین حالا حوزه دیگری را برای خودت انتخاب کن!

سفید، سیاه و خاکستری

انواع روش‌های سئو

تا جایی‌که اقدامات ما مبتنی بر استانداردهای گوگل شامل تولید محتوای با کیفیت، ارائه تجربه کاربری ایده‌آل و پاسخ‌گویی به نیاز مخاطب باشد اصطلاحات در حال انجام سئو کلاه سفید هستیم و زمانیکه هدف ما تنها بهبود رتبه در نتایج جستجو و فریب الگوریتم‌های گوگل باشد وارد مرز سیاه شده‌ایم.

اجازه دهید با یک مثال این موضوع را شفاف کنیم؛ فرض کنید یک محتوای بسیار جذاب را در سایت خود منتشر کنیم (مثلا کتاب سئو برای همیشه در آکادمی وبسیما). این محتوا می‌تواند به مرجع اصلی تبدیل شده و سایت‌های دیگری آن را معرفی کنند یا از طریق لینک‌سازی به آن ارجاع دهند. در چنین شرایطی سئو خارجی ما تقویت می‌شود ولی برخلاف استانداردهای گوگل عمل نکرده‌ایم.

در مقابل اگر تلاش کنیم که با انتشار رپورتاژ آگهی و لینک‌سازی به این صفحه جایگاه‌ش را بهبود دهیم در واقع از سئو خارجی به عنوان یک تکنیک کلاه سیاه استفاده کرده‌ایم.

از دید گوگل همین دو دسته بندی یعنی سفید و سیاه وجود دارد ولی از نظر متخصصین سئو گروه سومی هم داریم به نام سئو کلاه خاکستری. در شرایطی که اقدامات ما در سئو خارجی برخلاف دستورالعمل‌های گوگل باشد ولی آنقدر طبیعی به نظر برسد که همچنان اثربخش بوده و موجب جریمه سایت نشود به آن سئو کلاه خاکستری می‌گوییم.

انواع سئو؛ سفید، سیاه و خاکستری

در همین مثال رپورتاژ آگهی، اگر محتوایی که در رسانه میزبان منتشر می‌کنیم واقعا مفید بوده و از نظر معنایی با سایت ما و رسانه منتشر کننده مرتبط باشد، گوگل این لینک را طبیعی در نظر گرفته و نوعی از ارجاع واقعی در فضای وب شناسایی می‌کند.

در واقع با استانداردهای گوگل را نقض کرده‌ایم چرا که هر مدل پرداخت هزینه برای دریافت لینک را غیرطبیعی محسوب می‌کند. ولی اینکار به شکلی انجام شده که برای الگوریتم‌های گوگل قابل تشخیص نیست.

فراموش نکنیم که همه اقدامات ما در سئو پتانسیل تبدیل شدن به یک تکنیک سیاه را دارند!

هر زمان که روی کسب جایگاه بیش از حد اصرار کنیم و تجربه کاربر را قربانی سئو کرده باشیم در واقع یک تکنیک سفید را به سیاه بدل می‌کنیم. مثلا در تولید محتوا اگر به فکر تکرار بیش از حد یک کلمه (در جایی‌که واقعا نیاز نیست) باشیم دچار Keyword Stuffing می‌شویم که یکی از روش‌های کلاه سیاه است.

در ادامه مسیر پیشنهادی آکادمی وبسیما برای یادگیری سئو را به شما معرفی می‌کنیم. این مسیر را بارها آزموده‌ایم و بسیاری از متخصصینی که امروز در شرکت‌های بزرگ کار می‌کنند از همین راه سئو را یاد گرفته‌اند.

تحقیق کلمات کلیدی

شناخت دقیق از نیاز مخاطب و اهداف کسب و کار

تحقیق کلمات کلیدی، یکی از اولین مهارت‌هایی است که به عنوان یک متخصص سئو باید یاد بگیریم. کلمات کلیدی در واقع همان عباراتی هستند که کاربران در گوگل جستجو می‌کنند ولی هر عبارتی نمی‌تواند برای کسب و کار ارزشمند باشد.

برای انتخاب کلمات باید درک دقیقی از اهداف کسب و کار، هدف کاربر از جستجو و میزان جستجوی ماهانه هر عبارت داشته‌ایم تا زمان و منابع خود را صرف کسب جایگاه در عباراتی کنیم که بیشترین سودآوری را داشته باشند.

بهترین ابزارهای داخلی و خارجی برای تحقیق کلمات کلیدی و تخمین میزان جستجو عبارتند از:

  1. پیشنهادات گوگل در صفحه جستجو؛ ساده‌ترین و کاربردی‌ترین روش برای شناسایی موضوعات مرتبط و پیدا کردن کلمات کلیدی طولانی
  2. Keyword Planner؛ ابزار معرفی شده توسط گوگل که زیر مجموعه گوگل ادز است
  3. Keyword Tool؛ ابزاری که اطلاعات خود را از کیورد پلنر دریافت می‌کند ولی پیشنهادات متنوع‌تری را با توجه به سایر بسترهای جستجو (مثلا یوتیوب) ارائه می‌دهد
  4. Kwfinder؛ علاوه بر تخمین جستجو و عبارات مرتبط، درجه سختی رقابت در هر کلمه و مهمترین کلمات کلیدی سایت رقبا را نشان می‌دهد
  5. سئو سیگنال؛ یک ابزار ایرانی که عبارات مرتبط و کلمات کلیدی یک سایت را اعلام می‌کند. در زبان فارسی بسیار کارآمد است ولی برای تخمین جستجوی ماهانه دقت بالایی نداشته و به داده‌های کیورد پلنر دسترسی ندارد
  6. جت سئو؛ ابزار ایرانی برای تحلیل و مدیریت سئو سایت که ابزارهای متعددی در زمینه تحقیق کلمات کلیدی نیز ارائه می‌کند

برای آشنایی با هریک از این ابزارها و مقایسه نقاط ضعف و قوت آنها پیشنهاد می‌کنیم مقاله ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی را مطالعه کنید. در ادامه با مهمترین مفاهیم و اصطلاحات در حوزه کلمات کلیدی آشنا می‌شویم.

انواع کلمه کلیدی

استراتژی سئو

ساختار سایت و انتخاب صفحات هدف

پس از تحقیق کلمات کلیدی نوبت به هدف‌گذاری آنها در سایت می‌رسد. در این مرحله باید به چند مفهوم مهم توجه کنیم تا بیشترین رشد را در کمترین زمان محقق کنیم:

1- هدف کاربر از جستجو (Search Intent)

هر عبارت کلیدی با هدفی مشخص جستجو می‌شود. مثلا کسی که “خرید کفش نایک” را جستجو کرده مشخصا به دنبال خرید اینترنتی یا حداقل اطلاع از قیمت محصولات است.

2- ماهیت صفحه (Landing Page)

ماهیت هر صفحه براساس محتوایی که در آن ارائه می‌شود قابل تشخیص است. اگر در صفحه ما لیستی از محصولات با اطلاعات قیمت و خرید ارائه شود ماهیت صفحه یک فروشگاه اینترنتی خواهد بود.

3- یکسان بودن ماهیت صفحه و هدف کاربر (Targeting)

ساختار سایت و ماهیت هر صفحه را باید طوری انتخاب کنیم که با هدف کاربر از جستجو یکسان باشد در غیراینصورت شانس کمی برای کسب جایگاه داریم. مثلا اگر به کسی که “خرید کفش نایک” را جستجو کرده یک مقاله را پیشنهاد کنیم بعید است که جایگاه خوبی در گوگل بگیریم.

4- موضوع و هدف اصلی سایت (Topic Authority)

سایت‌هایی که بر یک موضوع خاص تمرکز دارند شانس بیشتری برای کسب رتبه برتر در گوگل دارند. اگر تنوع مفاهیم و محصولات در سایت ما بسیار زیاد بوده و با موضوع اصلی کسب و کار فاصله داشته باشد در رقابت با سایت‌های تخصصی بازنده خواهیم شد. مثلا در یک فروشگاه کفش بهتر است مقالاتی با موضوع عطر و ادکلن منتشر نکنیم.

5- پیلار کلاستر (Pillar & Cluster)

با استفاده از لینک‌سازی داخلی می‌توانیم صفحاتی که موضوعات مشابه دارند را به هم مرتبط کرده و از این طریق قدرت و اعتبار بیشتری به آنها بدهیم. مثلا صفحات کفش مردانه، کفش زنانه و کفش اسپرت می‌توانند کلاسترهای جذابی برای پیلار اصلی سایت ما یعنی خرید کفش باشند.

6- کنیبالیزیشن (Canniballization)

در نظر داشته باشیم که هر مفهوم و کلمه کلیدی باید یک و فقط یک صفحه هدف در سایت ما داشته باشد. اگر چند صفحه متفاوت برای یک موضوع ایجاد کنیم میان آنها رقابت ایجاد شده و شانس هرکدام برای رسیدن به رتبه 1 گوگل کمتر می‌شود.

مواردی که تا اینجا گفتیم بخش کوچک ولی مهمی از فرآیند تدوین استراتژی سئو بود. برای آموزش بهتر هریک از این مفاهیم می‌توانید اصطلاحات زیر را مطالعه کنید و پس از شناخت مفاهیم در دوره تدوین استراتژی سئو آکادمی وبسیما شرکت کنید.

تدوین استراتژی سئو

مراحل ساخت یک امپراطوری پایدار

  • 26 ساعت ویدیوی آموزشی
  • 1200 دانشجو

بازاریابی محتوا

سئو داخلی و ارائه محتوای ارزشمند

بعد از تحقیق کلمات کلیدی و انتخاب ماهیت صفحات هدف نوبت به تولید و انتشار محتوا می‌رسد.

بازاریابی محتوا یعنی، فرآیند نگارش و انتشار محتوای متنی و بصری با هدف جذب مخاطب و مشتری برای کسب و کار. دقت کنیم که منظور ما از محتوا تنها متن نیست بلکه مجموعه‌ای از تصویر، ویدیو، فایل صوتی، اینفوگرافی، کتاب، المان‌های بصری و حتی ابزارهای کاربردی است.

البته Content Marketing محدود به تولید محتوا در سایت و انتظار برای کسب نتیجه نیست بلکه باید تلاش کنیم تا این محتوا به دست مخاطب مرتبط با خودش نیز برسد.

برای توزیع محتوا روش‌های متعددی مانند بازنشر در شبکه‌های اجتماعی، ارسال ایمیل و پیامک، تبلیغات اینترنتی و … وجود دارد. یکی از موثرترین و به‌صرفه‌ترین روش‌ها، کسب جایگاه در نتایج جستجو و افزایش ترافیک ارگانیک است که به آن سئو می‌گوییم.

چرا بازاریابی محتوا مهم است؟

تاثیر بازاریابی محتوا تنها در جذب مخاطب نیست بلکه بر تبدیل کاربر به مشتری و ایجاد حس وفاداری نیز موثر است.

  • نزدیک به 30 درصد از کسب و کارها از بلاگ برای جذب مخاطب و مشتری استفاده می‌کنند.
  • کاربرانی که از طریق جستجو و دسترسی به محتوا وارد سایت ما می‌شوند نرخ تبدیل به مشتری بیشتری نسبت به تبلیغات دارند.
  • تولید محتوای کاربردی و مفید تاثیر زیادی بر تقویت نام برند و ایجاد وفاداری در مشتری دارد.
  • اطلاعات دقیق‌تری از محصول و خدمت به مخاطب ارائه می‌کند  در نتیجه شانس خرید را افزایش می‌دهد.

تولید محتوا با رعایت استانداردهای سئو

گوگل ارزش زیادی برای محتوای کاربردی و دست اول قائل است ولی سایت‌های زیادی در اینترنت داریم که با ارائه چنین محتوایی همچنان جایگاه مناسبی در نتایج جستجو ندارند.

برای اینکه محتوای ما شانس کسب رتبه در گوگل داشته باشد باید با اصول و استانداردهای سئو آشنا باشیم و هنگام نگارش به آنها توجه کنیم.

برخی از مهمترین نکات در بازاریابی محتوا و سئو داخلی که باید در نظر بگیریم عبارتند از:

  1. برای موفقیت در بازاریابی محتوا یک سنجه مشخص و قابل اندازه‌گیری داشته باشیم.
  2. شناخت دقیق از مخاطب و هدف او هنگام جستجو
  3. درک سفر مشتری و میزان آمادگی او برای انتخاب و خرید هنگام جستجو
  4. پاسخ‌گویی به سوالات اساسی و مهم کاربر
  5. نگارش محتوای عمیق و کاربردی و پرهیز از نگاه سطحی و کلی گویی
  6. پیاده‌سازی مدل پیلار کلاستر و ایجاد ارتباط معنایی میان صفحات سایت
  7. بازبینی و بهینه سازی مستمر محتوا متناسب با داده‌های آماری و تحلیلی از رفتار کاربر
  8. توزیع محتوا در سایر مجراهای ارتباطی مانند شبکه‌های اجتماعی و ایمیل
  9. شخصی‌سازی محتوا متناسب با پرسونا و ادبیات مخاطب
  10. انتشار تحقیقات و تجربیات شخصی که در هیچ کجای اینترنت نمونه‌ای از آن نیست
  11. به کارگیری فرمت‌های متنوع مانند تصویر، ویدیو و اینفوگرافی در تولید محتوا و انتقال پیام به مخاطب
  12. توجه به تجربه کاربر هنگام مطالعه و رعایت موارد نگارشی و استانداردهای بصری در ارائه محتوا
  13. انتخاب عنوان و توضیحات مناسب برای نمایش در نتایج جستجو
  14. لینک‌سازی داخلی میان صفحات مرتبط و ارائه مسیر درست به کاربر برای ادامه مطالعه

در ادامه بهترین منابع برای یادگیری بازاریابی محتوا و استانداردهای سئو در تولید محتوا را به شما معرفی می‌کنیم.

یادگیری بازاریابی محتوا

نگارش محتوا با رعایت استانداردهای سئو

آموزش تولید محتوا

مسیر نگارش محتوای ارزشمند از صفر تا صد

  • 22 ساعت ویدیوی آموزشی
  • 1130 دانشجو

سئو خارجی

افزایش اعتبار دامنه از طریق لینک سازی

سئو خارجی ( off-page SEO) به مجموعه فعالیت‌هایی گفته می‌شود که خارج از سایت خودمان انجام می‌دهیم ولی بر سئو سایت و جایگاه ما در نتایج جستجو تاثیرگذار هستند. سئو خارجی می‌تواند دایره گسترده‌ای از اقدامات را شامل شود ولی بیشتر با فرآیند لینک سازی و مدل‌هی مختلف آن شناخته می‌شود.

تا امروز الگوریتم‌های متنوع و داکیومنت‌های زیادی توسط گوگل منتشر شده تا مانع سواستفاده متخصصین سئو از لینک سازی خارجی و اثرگذاری بر رتبه بندی شود. همین مساله موجب شده که بسیاری مفهوم لینک سازی و سئو خارجی را معادل با سئو کلاه سیاه بدانند در حالیکه این تفکر صحیح نیست.

یکی از الگوریتم‌های گوگل برای رتبه‌بندی صفحات سیستم E-E-A-T است که شامل 4 مفهوم تخصص، تجربه، اعتبار و اعتماد می‌شود. گوگل برای تشخیص هریک از این فاکتورها روش‌های متعددی دارد که بخشی از آن بیرون از سایت ما رخ می‌دهد. بسیاری از فعالیت‌های ما در شبکه‌های اجتماعی، سایت‌های انتشار ویدیو، سئو محلی و … می‌توانند مستقیما بر اعتبار و اعتماد تاثیر داشته و در نهایت منجر به بهبود رتبه ما در گوگل شوند.

مهمترین تکنیک‌های سئو خارجی (بدون اولویت‌بندی) عبارتند از:

1- Social Signal؛ فعالیت در شبکه‌های اجتماعی

در مورد اثربخشی سوشال سیگنال بر سئو یک سایت اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد ولی همگی به خوبی می‌دانیم هر اقدامی که بتواند آگاهی مخاطب از برند ما و محصولات ارائه شده را افزایش دهد به صورت مستقیم بر فروش و غیرمستقیم بر سئو تاثیرگذار است. اثرگذاری سوشال سیگنال فراتر از آگاهی بوده و در صورتیکه ما فعالیتی مستمر در جامعه‌ای از مخاطبین دست‌چین شده داشته باشیم می‌تواند به بهبود رتبه نیز کمک کند.

همچنین صفحات ما در اینستاگرام، توییتر، فیسبوک و لینکدین مستقیما شانس حضور در نتایج جستجو و کسب بازدیدکننده از گوگل را دارند.

2- Local SEO؛ سئو محلی

برای کسب و کارهایی که وابسته به یک موقعیت جغرافیایی هستند (مثلا رستوران، داروخانه، پاساژ و …) سئو محلی اهمیت بسیار بالایی دارد. با ثبت در نقشه گوگل، درج تصاویر جذاب و کسب دیدگاه مثبت از مشتریان می‌توانیم شانس نمایش در نقشه گوگل و صفحه نتایج جستجو را افزایش دهیم.

این امکان وجود دارد که یک سایت اینترنتی مرتبط با یک موقعیت مکانی ثبت شده در گوگل باشد و از این طریق شانس ما برای دیده شدن در جستجوهای محلی (مثلا عبارت “رستوران ایتالیایی میرداماد”) را افزایش دهد.

3- تبلیغات آفلاین (بیلبورد، تلویزیون، روزنامه و …)

خب شاید تصورش سخت باشد که یک بیلبورد تبلیغاتی مستقیما بر سئو سایت ما تاثیرگذار باشد و به عنوان یکی از روش‌های سئو خارجی شناخته شود! واقعیت این است که هزینه تبلیغات آفلاین در مقایسه با آنلاین بسیار زیاد بوده و هیچ کسب و کاری از این روش با هدف بهبود سئو استفاده نمی‌کند ولی اگر تجربه کار روی یک پروژه مرتبط با برند را داشته باشید می‌توانید تاثیر این تبلیغات را در سرچ کنسول مشاهده کنید.

مهمترین ویژگی تبلیغات آفلاین، افزایش جستجوی نام برند و بازدید مستقیم سایت است و این دو فاکتور با این که تاثیر لحظه‌ای بر سئو ندارند ولی در درازمدت می‌توانند به اعتبار دامنه و بهبود جایگاه ما در سایر عبارات کلیدی نیز کمک کنند.

4- تبلیغات آنلاین +  گوگل ادز

تبلیغات آنلاین برخلاف آنلاین، تاثیر مستقیم بر جستجوی نام برند ندارند ولی به شدت بر افزایش بازدید سایت و مهم شدن یک صفحه در آن موثر هستند. بارها تجربه کرده‌ایم که یک صفحه بعد از ورود بازدیدکنندگان زیاد از مجراهای تبلیغاتی به لندینگ مهمی در سایت تبدیل شده و حتی به عنوان یکی از Sitelinks های اصلی در گوگل نمایش داده می‌شود.

تبلیغات در گوگل مستقیما کمکی به سئو نمی‌کند ولی دو تاثیر غیرمستقیم دارد:

اول اینکه به ما فرصت می‌دهد تجربه رسیدن به رتبه 1 گوگل در کسب و کار خود را داشته باشیم و درک کنیم که با سرمایه‌گذاری در سئو چه میزان مخاطب و درآمد خواهیم داشت.

دومین نکته هم به نرخ CTR و شانس کسب مخاطب مربوط است؛ به این معنی که اگر در صنعت ما رقابت جدی در تبلیغات گوگل وجود داشته باشد قاعدتا سهم رتبه‌های برتر از کلیک کاهش یافته و رسیدن به رتبه 1 گوگل به اندازه‌ای که باید اثربخش نیست.

5- Own Media؛ ویدیو، پادکست، خبرنامه و …

رسانه‌های شخصی یا تحت مالکیت ما می‌توانند کمک زیادی به اعتبار برند ما کنند. مثلا یک صفحه پرمخاطب در یوتیوب یا پادکستی که دنبال کننده زیادی دارد با اینکه ماهیت شبکه اجتماعی به خود نمی‌گیرد ولی موجب معرفی برند و ایجاد وفادارای در مخاطب خواهد شد.

همچنین ارسال خبرنامه از طریق ایمیل و پیامک می‌تواند ارتباط مستمر کاربر با سایت را حفظ کرده و در آینده شانس ما برای حضور در گوگل دیسکاور و نمایش محتوای جدید به این گروه از این مخاطبین را افزایش دهد.

6- Link Building؛ لینک سازی خارجی

به مهمترین و موثرترین فاکتور در سئو خارجی یعنی لینک سازی رسیدیم. کسب لینک از سایر سایت‌ها، در سریعترین زمان بیشترین تاثیر را بر رتبه ما به ویژه در یک عبارت خاص (انکرتکست استفاده شده) می‌گذارد و به همین دلیل محبوبیت بالایی در میان متخصصین سئو دارد.

از طرفی گوگل هم نسبت به تاثیر لینک‌های خارجی آگاه است و الگوریتم‌های متنوعی شامل پنگوئن و الگوریتم SpamBrain را برای مقابله با سایت‌هایی که از این روش استفاده می‌کنند توسعه داده است.

3 نکته بسیار مهم در لینک سازی خارجی ارتباط موضوعی، اعتبار سایت ارجاع دهنده و انکرتکست هستند، به عبارت دیگر هر لینکی لزوما موجب بهبود جایگاه ما نمی‌شود و عدم توجه به هرکدام از این 3 مورد می‌تواند تاثیر معکوس بر سئو سایت ما داشته باشد. در مورد لینک سازی خارجی در ادامه بیشتر صحبت خواهیم کرد. ولی پیش از آن پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر صفحه سئو خارجی را به دقت مطالعه کنید.

لینک سازی خارجی

انواع بک لینک و رپورتاژ آگهی

گفتیم که لینک سازی خارجی یکی از موثرترین روش‌ها در سئو آف پیج است که محبوبیت بالایی هم دارد ولی عدم آگاهی از اصول و استانداردهای آن می‌تواند موجب جریمه سایت و حذف از نتایج جستجو شود.

رایج‌ترین روش‌های لینک‌سازی خارجی عبارتند از:

1- خرید رپورتاژ آگهی

در این روش یک محتوای متنی در قالب خبر یا مقاله را نگارش کرده و در رسانه‌های معتبر و پربازدید منتشر می‌کنیم. این سایت‌ها به واسطه بازدید زیاد و اعتبار دامنه بالا شانس زیادی برای کسب جایگاه دارند. البته هدف تنها دیده شدن محتوا نیست بلکه به ما اجازه می‌دهند که 1 تا 3 لینک ارجاعی به سایت خود هم داشته باشیم.

خرید رپورتاژ آگهی را می‌توان رایج‌ترین روش لینک سازی در ایران دانست چرا که هزینه دریافتی توسط رسانه‌ها به نسبت پایین بوده و در مقابل در صورت اجرای صحیح می‌تواند اثربخشی زیادی برای سایت ما داشته باشد. مهمترین دلایل اثرگذاری رپورتاژ آگهی در مقایسه با سایر روش‌ها عبارتند از:

  • انتخاب انکرتکست و صفحه هدف توسط خود ما
  • دریافت لینک فالو از سایت معتبر و مرتبط
  • انتشار یک محتوا و صفحه اختصاصی با موضوع مورد نظر ما در رسانه

2- لینک متنی SiteWide

در این روش یک لینک با انکرتکست مشخص در همه صفحات یا بخشی از یک رسانه درج می‌شود. مهمترین تفاوت در تعداد لینک‌های دریافتی از یک رسانه و محل قرارگیری لینک است.

بک لینک متنی (معمولا در سایدبار یا فوتر) تا همین 3 سال پیش یکی از روش‌های جدی برای درآمدزایی رسانه‌ها و البته بهبود سئو سایت‌ها بود ولی با حساسیت‌های گوگل روی خرید و فروش لینک و آپدیت الگوریتم‌ها به مرور جایگاه خود را از دست داد و سهم بزرگی از بازار خود را به رپورتاژ آگهی داد.

البته این روش با همه هزینه‌ها و ریسک‌هایی که به دنبال دارد همچنان مورد استفاده گروهی از فعالین حوزه سئو و سایت‌های بزرگ قرار می‌گیرد.

3- بک لینک رایگان؛ کامنت، فروم و پروفایل

سایت‌های زیادی در اینترنت پیدا می‌شود که به ما اجازه درج لینک در پروفایل کاربری، بخش نظرات مقاله یا حتی فروم‌های تخصصی می‌دهند. این لینک‌ها عموما نوفالو بوده و تاثیر مستقیم بر جایگاه ما ندارند ولی با توجه به رایگان بودن و با هدف ایجاد تنوع در انکرتکست مورد استفاده قرار می‌گیرند.

یکی از معیارهای گوگل برای تشخیص لینک سازی غیرطبیعی و جریمه سایت‌ها، توجه به تنوع انکرتکست و تعادل میان لینک‌های فالو و نوفالو است. لینک سازی رایگان و استفاده از سایت‌های دست و دلباز به ما کمک می‌کند تا پروفایل لینک طبیعی‌تری بسازیم. به این لیست می‌توان سایت‌های اشتراک گذاری محتوا (مثلا ویرگول و آپارات) یا شبکه‌های اجتماعی (اینستاگرام و لینکدین) را هم اضافه کرد.

4- تبادل لینک

این روش یک جنبه کاملا سیاه و ترسناک و یک وجهه منطقی و هدفمند دارد! در گذشته سایت‌هایی بودند که با هدف تبادل لینک ایجاد شده و به اصطلاح Link Farm نامیده می‌شدند. با آپدیت‌های جدید الگوریتم گوگل این سایت‌ها جریمه شده و از نتایج جستجو حذف شدند.

ولی روش تبادل لینک همچنان یک تکنیک کارآمد و ویژه محسوب می‌شود. تفاوت مدل امروزی با Link Farm این است که ما مستقیما با رسانه مورد نظر خود مذاکره کرده و سایت‌هایی را انتخاب می‌کنیم که ارتباط موضوعی کاملی با اهداف ما در سئو دارند. تبادل لینک با تعریف امروزی را می‌توان تبادل رپورتاژ آگهی بین دو سایت بدون پرداخت هزینه هم دانست.

در ادامه می‌توانید مفاهیم و اصطلاحات مهم در حوزه لینک سازی خارجی را مطالعه کنید.

اصطلاحات لینک سازی خارجی

آموزش حرفه‌ای لینک‌سازی

کسب اعتبار از طریق لینک‌سازی و برندینگ

  • 12 ساعت ویدیوی آموزشی
  • 885 دانشجو

سئو تکنیکال

استانداردهای سئو در کدنویسی و طراحی سایت

سئو تکنیکال مجموعه‌ای از استانداردهای پیشنهادی گوگل برای کدنویسی، مدیریت منابع، دسترسی ربات‌ها و آدرس دهی صفحات است که کمک می‌کند تا دسترسی و درک گوگل از محتوای سایت همان چیزی باشد که در استراتژی خود طراحی کرده‌ایم.

به عنوان یک متخصص سئو لازم نیست که کدنویسی یاد بگیریم یا به همه زبان‌های برنامه نویسی و سیستم‌های مدیریت محتوا مسلط باشیم ولی بهتر است که اصول و مبانی تکنیکال را به خوبی درک کنیم تا نیازهای خود را به صورت شفاف به تیم فنی اعلام کرده و از اجرای صحیح آن مطمئن شویم.

مهمترین نکات و مفاهیم که در سئو تکنیکال باید یاد بگیریم عبارتند از:

آدرس دهی صفحات؛ طراحی ساختار درختی، مسیر دسترسی، معناگرایی در URL و مدیریت صفحات در یک سایت و تسلط بر ساختارهای مسطح، درختی و هولارشی

مدیریت بودجه خزش؛ شناخت عمیق از رفتار ربات‌های گوگل برای بررسی و ایندکس یک صفحه از سایت ما و آشنایی با مراحل Crawl، index و Render

اولویت‌بندی صفحات؛ تعیین صفحات مهم و اولویت‌های اصلی برای ایندکس و کسب رتبه از طریق نقشه سایت، Robots.txt، تگ نوایندکس و تگ کنونیکال

سرعت و تجربه کاربری؛ شناخت مفاهیم و استانداردهای مرتبط با سرعت متناسب با فاکتورهای Core Web Vitals با هدف ایجاد دسترسی بهتر و لود سریعتر صفحات

هاست و دامنه؛ تجربه انتخاب هاست و دامنه مناسب و استفاده از ابزارهای مرتبط مانند SSL و CDN

تگ‌های معنایی HTML؛ شناخت کافی از کدنویسی فرانت برای استفاده صحیح از تگ‌های معنایی و پیاده سازی اسکیما (Structured Data)

ابزارهای تخصصی؛ تسلط بالا در استفاده از ابزارهای سئو تکنیکال شامل Screaming Frog و گزارشات کاربردی سرچ کنسول در حوزه تکنیکال

در ادامه اصطلاحات تخصصی این حوزه و منابع مورد نیاز برای آموزش سئو تکنیکال را به شما معرفی می‌کنیم.

مفاهیم کاربردی سئو تکنیکال

اشتباهات رایج در سئو

برای آموزش سئو به منابع معتبر استناد کنیم

سئو؛ ساده، ارزان و زودبازده نیست!

هنگامی که در مرحله یادگیری سئو هستیم با منابع و آموزش‌های متعددی روبرو می‌شویم که رویای نتیجه‌گیری سریع را به ما می‌فروشند. ولی درک صحیح از همین جمله کوتاه می‌تواند مانع بسیاری از اشتباهاتی شود که در طول یک پروژه سئو انجام می‌دهیم.

برخی از رایج‌ترین اشتباهات سئو را در اینجا با هم مرور می‌کنیم:

انتظار نتیجه‌گیری سریع: بعد از راه اندازیبرای کسب نتایج اولیه در سئو حداقل به 6 ماه فعالیت مستمر نیاز داریم و در برخی از حوزه‌ها برای رسیدن به درآمد باید 1 سال صبر کنیم.

عدم توجه به سایر مجراهای بازاریابی: نباید تمام منابع و بودجه کسب و کار را صرف سئو و کسب بازدید از گوگل کنیم، توجه به سایر روش‌ها مانند تبلیغات، برندینگ، شبکه‌های اجتماعی و … کمک می‌کند تا وابستگی کمتری به سئو داشته باشیم و از همان اولین روزها کسب درآمد کنیم.

سئو ارزان نیست: تصور نکنیم که با یک نیروی متخصص و صرف بودجه پایین می‌توانیم به نتایج شگفت انگیزی برسیم. رقابت در سئو بسیار پیچیده است و رقبای ما در حال سرمایه‌گذاری جدی هستند. زمان نمی‌تواند جبران کننده منابع محدود ما باشد. اگر بودجه کافی نداریم بهتر است روی سئو سرمایه گذاری نکنیم.

اهداف بزرگ و دورنمای طولانی: همانقدر که عجله کردن مضر است، صبر بیش از اندازه و هدف‌گذاری‌های بلندمدت هم صحیح نیست. برای رسیدن به قله باید قدم‌های کوچک را به درستی برداریم. انتخاب عبارات پررقابت و نداشتن اهداف ماهانه موجب می‌شود که تخمین درستی از میزان پیشرفت و درست بودن اقدامات خود نداشته باشیم.

سئو آسان نیست: به جرات می‌توان گفت که سئو پیچیده‌ترین و سخت‌ترین تخصص در حوزه بازاریابی دیجیتال است. الگوریتم‌های گوگل مبهم و غافل‌گیر کننده هستند وبسیاری از فعالیت‌های ما مدت‌ها بعد اثر خود را نشان می‌دهد. در چنین شرایطی امکان تحلیل و تصمیم‌گیری در لحظه را نداریم و همواره نسبت به اقدامات خود نامطمئن هستیم.

تصور اینکه در کنار فعالیت و شغل اصلی خود (مثلا به عنوان مدیر کسب و کار) می‌توانیم آموزش سئو را هم دنبال کرده و خودمان این مهم را به دست بگیریم، شانس کمی برای موفقیت خواهیم داشت. بهتر است این کار را به یک متخصص واگذار کنیم.

پیشنهاد می‌کنیم مقالات زیر را به دقت مطالعه کنید تا دیدگاه شما نسبت به آموزش سئو و اجرای آن را به کلی تغییر دهد.

منابع یادگیری سئو

مجموعه‌ای بی‌نظیر از کتاب، ویدیو و پادکست

آرام شمس

برای مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر، با من تماس بگیرید.

0902-478-6858

از کجا شروع کنیم؟

شرکت در دوره بهتر است یا مطالعه آزاد؟

1

بهترین منبع یادگیری سئو چه سایتی است؟

هیچ سایت یا رسانه‌ای وجود ندارد که پاسخ همه سوالات شما را در خود داشته باشد. حقیقت این است که بهترین روش یادگیری در حین اجرا و در طول تجربه یک پروژه واقعی رخ می‌دهد. ولی بدون دانش اولیه و شناخت اصول سئو شروع کردن یک پروژه هم منطقی نیست.

پیشنهاد می‌کنیم که یادگیری سئو را به صورت مرحله‌ای و متناسب با نیاز خود برنامه ریزی کنید. مثلا برای شروع یک پروژه باید بر مفاهیمی شامل تحقیق کلمات کلیدی و تدوین استراتژی سئو مسلط باشید و در چند ماه ابتدایی لازم نیست که در مورد لینک سازی خارجی مطالعه و تحقیق کنید.

2

آموزش سئو چقدر طول می‌کشد؟

خوشبختانه منابع رایگان و دوره‌های تخصصی متنوعی در وب فارسی وجود دارد. حتی اگر هیچ دانش قبلی نداشته باشید در طول کمتر از 6 ماه می‌توانید به سطح قابل قبولی برسید. البته مطالعه آزاد و یادگیری پراکنده به زمان بیشتری نیاز داشته و ممکن است مسیر شما را به کلی تغییر دهد.

پیشنهاد می‌کنیم که طی 3 ماه اول به منابع رایگان شامل کتاب، مقاله و ویدیو مراجعه کنید و پس از آن به مدت 3 ماه روی آموزش حرفه‌ای و شرکت در دوره تمرکز کنید. از اینجا به بعد انجام یک پروژه واقعی و مطالعه متناسب با نیاز بهترین روش یادگیری است.

3

چقدر طول می‌کشد که به درآمد برسیم؟

با تمرکز بر یادگیری طی 6 ماه به سطحی می‌رسید که امکان استخدام در شرکت‌ها به عنوان یک کارشناس سئو را خواهید داشت. از همین جا درآمدزایی شما شروع می‌شود و قاعدتا تا یک سال اول مبلغ بالایی نخواهد بود.

با کسب تجربه و اعتماد به نفس در پروژه‌های مختلف این فرصت را دارید که به عنوان فریلنسر نیز فعالیت کنید و درآمد ماهانه را به سرعت افزایش دهید. شاید در شروع فعالیت درآمد سئو تفاوت زیادی با سایر تخصص‌های دیجیتال مارکتینگ نداشته باشد ولی سقف درآمدی این حوزه بسیار بالا بوده و در بازه 5 ساله می‌توانید به اندازه یک مدیر دیجیتال مارکتینگ یا حتی فراتر از آن درآمد کسب کنید.

البته به شرط اینکه یادگیری مستمر و کسب تجربه را رها نکنید.

4

چه دوره‌ای را برای شروع انتخاب کنم؟

اگر تازه با حوزه سئو آشنا شدید بهتر است که با دوره “نقطه صفر سئو” و مطالعه منابع رایگان در سایت آکادمی وبسیما شروع کنید.

در صورتیکه تجربه کار روی یک پروژه یا مطالعه شخصی را دارید پیشنهاد می‌کنیم متناسب با نیاز خود یکی از دوره‌های تخصصی مانند تدوین استراتژی، تولید محتوا یا سرچ کنسول را انتخاب کنید.

برای افراد حرفه‌ای‌تر دوره‌های لینک سازی خارجی، سئو تکنیکال و تکنیک‌های حرفه‌ای سئو را پیشنهاد می‌کنیم.